Як захистити мозок від впливу комп'ютера

Тривала робота за комп'ютером викликає стрес, порушує біологічні ритми й біохімію мозку. Також комп'ютерна техніка згубно впливає на лобні долі головного мозку. Комп'ютери шкідливі для нервової системи, вони впливають на настрій, сон, концентрацію уваги й поведінку. Ефект від такого впливу може тривати протягом тижнів.
Однак є прості способи знизити шкідливий вплив комп'ютера. Вони діють прямо (допомагаючи налагодити біологічні ритми) або побічно (сприяючи міцному сну й емоційному розвантаженню). Дані методи корисні як для дітей, так і для дорослих.
Щоби протистояти шкідливому впливу комп'ютера, дотримуйтесь таких правил:
1. Частіше бувайте на природі, на відкритому повітрі. Згідно з дослідженнями, споглядання зелених насаджень сприяє психічному здоров'ю й підвищує здатність навчатись. Цей ефект може зберігатися протягом довгого часу завдяки тому, що знижується рівень стресу й загострюється увага. Зелені насадження одночасно підсилюють сприйняття й заспокоюють нервову систему, викликаючи стан «спокійної зосередженості», ідеальний для навчання. (Тривалий час, проведений за монітором, навпаки, викликає тривожність і гальмує увагу.)
Прогулянки на свіжому повітрі також сприяють запобіганню розвитку синдрому дефіциту уваги, а ранкове сонячне світло допомагає налагодити біологічні ритми, покращує настрій і зміцнює сон.



2. Більше рухайтеся, займайтеся спортом, грайте в рухливі ігри. У той час як стрес і тривала робота за комп'ютером порушують нейронні зв'язки, рухова активність має протилежний ефект – створюються нові зв'язки, збільшується обсяг мозку. Спорт допомагає боротися з депресією, неуважністю, безсонням, шкідливими звичками та дратівливістю, бо дає змогу збалансувати біохімію мозку й гормональний фон, порушений внаслідок роботи за комп'ютером.
Регулярна рухова активність протягом дня допомагає також зміцнити м'язи, розвинути вестибулярний апарат і вивільнити м'язову енергію. Усе це покращує самопочуття та здатність навчатись. Рухливі ігри – це не просто розвага: вони покращують розумові здібності, учать залагоджувати конфлікти, розуміти емоції інших людей і встановлювати причинно-наслідкові зв'язки.
3. Приділяйте достатньо часу сну й суворо дотримуйтесь режиму. Дослідження показують, що тривала робота за комп'ютером протягом дня й особливо ввечері призводить до порушення сну: скорочення фаз швидкого та глибокого сну, зниження температури тіла. Міцний тривалий сон допомагає відновитись – нормалізує роботу мозку, знижує збудливість і підвищує здатність навчатись.
Ви можете забезпечити здоровий сон і підтримувати рівень мелатоніну («гормону сну»), установивши режим сну (у вихідні дні також). У спальні не повинно бути гаджетів. Використовуйте маску для сну або щільні штори, щоби створити максимально темну обстановку. Уникайте прийому їжі перед сном. У спальні повинно бути затишно, у ній не повинно бути зайвих речей, що нагадують про майбутні справи.
4. Займайтеся творчістю. Творча діяльність розвиває праву півкулю мозку, яка часто бездіяльна у світі, перенасиченому інформацією. Однак творчість також активізує всі ділянки мозку, сприяючи створенню нових нейронних зв'язків. Більше того, творча діяльність допомагає нам розвивати навички вирішення завдань.
У той же час, як показують дослідження, робота за комп'ютером уповільнює творчу активність. Мозок перенасичується розвагами, які пропонує Інтернет, і творча активність притупляється. Такий же ефект викликає робота за монітором при приглушеному, неприродному світлі. І навпаки, невимушена обстановка сприяє творчості, а природне освітлення та природні обриси розвивають уяву й викликають позитивні емоції.
5. Практикуйте усвідомленість. Термін «майндфулнесс» (або усвідомленість) передбачає такі заняття, як йога, медитація, дихальні практики тощо. Дітей складно вмовити займатись медитацією, але в той же час їм може сподобатись дитяча йога. Переваги таких занять величезні: діти стають спокійніше, менше схильні до стресів, швидше відновлюються. У чому тут секрет? Медитація та йога заспокоюють мозок, знижують рівень стресу й дратівливість, покращують кровообіг і навіть гормональне тло. Це дуже корисно, оскільки, як уже було сказано, вплив комп'ютера в поєднанні з нездоровим стилем життя призводить до підвищеної дратівливості.
Дослідження підтверджують, що медитація призводить до збільшення обсягу кори головного мозку, у той час як вплив комп'ютерної техніки має протилежний ефект. Також у результаті досліджень було встановлено, що учні другого та третього класів, які використовували техніки усвідомленості, демонстрували значні успіхи в навчанні. Особливий прогрес був відзначений у тих, хто раніше мав проблеми з концентрацією уваги.
6. Проявляйте співчуття й любов, збільшуйте кількість зорових і тактильних контактів.Відомо, що діти, яких батьки часто обіймають, плескають по плечу, утішають і проявляють інші тактильні контакти, мають більший обсяг головного мозку, ніж діти, до яких доторкаються рідше. Зоровий контакт стимулює розвиток головного мозку. Сучасні діти отримують менше зорових контактів, тому що сьогодні й діти, і дорослі вважають за краще дивитися в монітор комп'ютера. Зоровий контакт, дотик, розуміння мови тіла – усе це допомагає дитині контролювати емоції, розвиває почуття власного «я» і створює простір для близькості. Здоровий емоційний зв'язок з тим, хто піклується про дитину, у майбутньому убереже її від різного роду залежності, і від комп'ютерної включно.
Дослідження також підтверджує, що прояв любові та співчуття розвиває лобову частку головного мозку й самовладання.
7. Виконуйте роботу по господарству – навіть найдрібнішу – разом із сім'єю.Дослідження показали, що діти з найбільшими показниками успішності мають багато домашніх обов'язків. Вони просиджують за комп'ютером менше 30-ти хвилин на день і багато часу проводять із сім'єю. У дітей, які виконували дрібну хатню роботу із 3–4-х років, згодом успішніше складались кар'єра й сімейне життя, вони були більш самостійними. У дорослих домашня робота також підвищує продуктивність і тонус, зменшує ризик виникнення серцево-судинних захворювань, які безпосередньо пов'язані зі стресом.
8. Максимально дотримуйтеся природних циклів освітлення. Нічне освітлення від світильників і особливо від комп'ютерного монітора порушує біологічні цикли організму, біохімію мозку й гормональне тло. Це може привести до депресії, зниження працездатності протягом дня, ожиріння та інших негативних наслідків. Щоб цього не сталось, уникайте роботи за комп'ютером у нічний час, а також максимально використовуйте сонячне світло для освітлення приміщень протягом дня.
Енергозберігаючі люмінесцентні й LED-лампочки виробляють недостатньо яскраве світло, через що підвищується рівень стресу й погіршується настрій. Щоби створити у приміщенні спокійне освітлення, наближене до природного, використовуйте звичайні або галогенові лампочки.
9. Знизьте яскравість усіх екранів. На телевізорі встановіть режим «натуральний», а також знизьте яскравість і контрастність, щоб наблизити їх до природного. На комп'ютері, ноутбуці, планшеті та смартфоні встановіть додатки, які будуть зменшувати яскравість екрану ближче до вечора. Це допоможе підтримувати в організмі необхідний рівень мелатоніну. Однак пам'ятайте, що на рівень мелатоніну впливають будь-які ввімкнені монітори, але не так сильно.
10. Використовуйте провідний Інтернет замість Wi-Fi. Це допоможе відразу вбити двох зайців. По-перше, електромагнітні поля, які випромінює сигнал Wi-Fi, так само, як і світло комп'ютерного монітора, пригнічують вироблення мелатоніну і призводять до безсоння. По-друге, використання провідного Інтернету автоматично призводить до використання меншої кількості комп'ютерів, одночасно підвищуючи продуктивність роботи. Якщо ви не можете дозволити собі відмовитись від Wi-Fi, хоча б вимикайте його в нічний час, щоб дати повноцінно відпочити нервовій системі.
Оскільки ми не можемо повністю відмовитись від використання комп'ютера, дотримуйтесь даних порад щодня. Час від часу робіть перерви в роботі за комп'ютером. Так ви зможете захистити свій мозок від перенапруги та зберегти гнучкість мислення на довгі роки.

Комментарии